Лигата на Нациите на УЕФА поставя началото на квалификациите за ЕВРО 2020

В четвъртък стартира Лигата на Нациите на УЕФА – новият турнир, който замества традиционните приятелски мачове на националните отбори в Европа. Всичките 55 национални отбора участват в турнира и имат шанс да си спечелят място на Евро 2020. Държавите са разделени в четири дивизии, които се наричат лиги, като разделението е спрямо техният коефициент – най-силните отбори са в Лига А, а най-слабите в Лига D. Българският национален отбор попадна в Лига C, която се състои от 15 отбора. Лига А и В са от 12 тима, а в Лига D има 16 отбора като всички четири групи са с по четири тима.


Ефбет Регистрация + 100 лева Бонус
Актуален в момента Промо код за Регистрация в Ефбет е: 

Промо код: 1017
Регистрирай се в Ефбет с Промо кода от ТУК!


Българският национален отбор е в Лига С и се намира в група 3, където ще премери сили с отборите на Норвегия, Словения и Кипър. „Трикольорите“ започват участието си в турнира в четвъртък с гостуване на Словения, а в неделя приемат Норвегия. Когато се изиграят всички мачове, победителите от групите в Лига В, С и D ще си спечелят промоция в горната дивизия. Завършилите на последно място в Лига А, В и С пък ще изпаднат в долната лига. Големият победител в турнира ще бъде определен от спечелилите групата си в Лига А, като ще се проведе финална надпревара, за да се определи първият шампион в Лигата на Нациите на УЕФА.

Как обаче може дадена държава да се класира на Евро 2020?

Това е най-важното в Лигата на Нациите и голямата цел на по-слабите държави, включително и България. Всяка лига – А, В, С и D ще излъчи по един победител, който ще се класира за Евро 2020. Т.е. със сигурност и един от най-слабите отбори в лига D ще си спечели място на финалите през 2020-та година. Всички победители от отделните групи в дивизиите ще играят плейофи, които ще определят крайният победител в дивизията. Този тим печели място на Евро 2020.

Например за да може България да се класира на Евро 2020 чрез Лигата на нациите, то трябва да спечели своята група 3 в Лига С, в която са още Словения, Норвегия и Кипър. След това нашата страна трябва да се справи и с останалите победители от другите три групи в Лига C, за да се класира на европейското първенство. Ако например нашите останат втори в своята група, но например Словения си осигури място на Евро 2020 чрез квалификациите, то България ще получи шанс да играе в плейофите, които ще се проведат след края на квалификационната кампания.

Заключение:

Лигата на Нациите е много добра идея на УЕФА, като в нея ще има мачове на много високо ниво. Така отделните федерации няма да има нужда постоянно да преговарят за приятелски срещи, а ще имат равностойни съперници, като в крайна сметка всеки може да си спечели квота за Евро 2020.

News Reporter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *